Personal

Mijn job

Wanneer je je voor moet stellen komt regelmatig de vraag wat voor werk of opleiding je doet. Bij mij word die vraag beantwoord met activiteitentherapeut. Tijdens mijn laatste jaar van het HBO Social work deed ik mijn eindstage op de afdeling activiteitentherapie in een revalidatiecentrum. Ik schreef mijn scriptie en studeerde af, supertrots natuurlijk. Helaas kon ik niet gelijk aan de slag en werkte ik een tijdje op een aantal woningen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Dat vond ik erg leuk om te doen maar zorgde wel voor veel onregelmatigheid. Veel verschillende werktijden maar soms ook veel werk en dan weer weken niets. Maar wie zoekt, zal vinden..

20160905_113232

Een aantal maanden later kreeg ik een telefoontje; ze zochten een activiteitentherapeut! Ik wist natuurlijk al precies wat dit inhield maar ik merk dat veel mensen er een verkeerd beeld van hebben. Dat ga ik vandaag even uit de wereld proberen te helpen. Het eerste wat men roept: oh leuk, gezellig een beetje met mensen knutselen. Zal ik een geheimpje verklappen? ik knutsel NIET. In mijn werk ben ik druk met observeren, analyseren, rapporteren en ga zo maar door. Soms probeer ik nieuwe technieken uit of lees ik me in wanneer ik een vaardigheid of theorie niet beheers. Stiekem moet ik bekennen dat ik dat zelfs vaak in eigen tijd doe. Knutselen op het werk? not my job!

mandalacurlycreative

Ik houd mezelf bezig met een zinvolle daginvulling voor klinische en poliklinische revalidanten. Dat wil zeggen dat ik kijk naar bijvoorbeeld werk, hobby’s en opleiding. Het is heel afwisselend, je krijgt te maken met verschillende emoties, vaardigheden en ook locaties voor dagbesteding. Het vergt dat je snel moet kunnen schakelen, je krijgt te maken met pittige verhalen. Je leert mensen weer hoe ze positiever naar de toekomst kunnen kijken. Ik werk in een ontzettend leuk team en merk dat we elkaar goed weten te vinden. Zo werk ik veel samen met maatschappelijk werkers. Samen kijken we naar dagbesteding wanneer iemand niet meer terug kan binnen zijn huidige functie. Zo ben ik al op veel verschillende plekken geweest en ontdek ik ook steeds weer nieuwe.

IMG_20170323_072412

Zelf vind ik het ontzettend dankbaar en mooi werk. Tegelijkertijd is het soms ook zwaar wanneer ik bijvoorbeeld mensen tref van mijn eigen leeftijd of die van mijn ouders. Het maakt je ontzettend bewust van hoe kwetsbaar je bent in het leven. Opvallend is ook dat we leven in een snelle maatschappij. Dit is voor veel mensen die ik zie een groot obstakel geworden. Hoe fijn is het om iemand te kunnen ondersteunen om zo toch weer mee te kunnen draaien?

IMG_20170402_124902

Zo zie je maar weer dat je met een diploma Social Work heel breed inzetbaar bent. Van jong tot oud en binnen veel verschillende settingen. Geen seconde heb ik spijt gehad dat ik op latere leeftijd nog ben gaan studeren en raad het dan ook iedereen aan. Ga er voor want je kunt meer dan je denkt.

afsluiterklassiek

Advertenties

8 gedachten over “Mijn job

  1. Herkenbaar! In de loop der jaren echt een verschuiving gezien in wat we doen en hoe. Ons werk blijft steeds veranderen ook omdat we inspelen op de vraag cq behoefte van revalidanten, tegelijkertijd worden er flinke eisen gesteld vanuit het werkveld.

  2. Wat een mooi beroep en wat gaaf dat je zo je talenten in kan zetten voor de mensen die los dreigen te raken van de maatschappij.. heel dankbaar denk ik en tegelijk ook pittig.. gaaf ook dat je omscholing op latere leeftijd aandurfde, ook dat vergt moed!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s